Véleményünk, illetve gyakorlatunk szerint az automatizációs, hatékonyságot növelő informatikai projektek esetében szinte kizárt, hogy egy rendszerrel meg lehessen oldani minden felmerülő problémát. Ugyanakkor – figyelembe véve esetleges elfogultságunkat – hogyan is állíthatnánk teljes hitelességgel, hogy ez a jövő, ami már elkezdődött? Jelen bejegyzésünkben éppen ezért a Gartner világméretű, meghatározó kutató és elemző vállalat álláspontját osztjuk meg.

A kutatás

A Gartner mind év végén megjelenteti a következő évre vonatkozó előrejelzését az aktuális folyamatok és trendek elemzését követően. Nem történt ez másként 2019 végén sem, amikor a jövő év 10 legfontosabb technológiai trendjét mérték fel. Ebben az elemzésben az első helyre került a Hyperautomation metódus. E kifejezésre egyelőre nincs megfelelő magyar szó, ezért eredeti formájában foglaljuk be magyar szövegbe is – amint rendelkezésre áll “hiteles” magyar fordítás, cseréljük. 

A Gartner olvasatában a következőket jelenti a hyperautomation, 2020 legfontosabb technológiai trendje:

“Automatizálás során technológiai megoldások felhasználásával tesszük lehetővé, hogy gépek végezzenek olyan feladatokat, amiket azelőtt embereknek kellett elvégezniük.
A hyperautomation fejlett technológiák – többek közt RPA, iBPMS, mesterséges intelligencia (AI), gépi tanulás (ML), és egy sor további eszköz – segítségével emeli magasabb szintre az automatizációt vagy segíti az emberi munkavégzést. A hyperautomation számos olyan tevékenységre kiterjed, amely automatizálható, ugyanakkor utal az automatizálás kifinomult képességére is (azaz felfedezni, elemezni, megtervezni, automatizálni, mérni, monitorozni, újraértékelni az egyes tevékenységeket).
Természetesen nincs olyan eszköz, ami önmagában kiválthatná az emberi munkavégzést, éppen ezért a hyperautomation koncepció megvalósítása egy sor – többnyire szoftveres – eszköz használatát teszi szükségessé. A fő szoftveres eszközök az RPA (robotizált folyamatautomatizálás) az intelligens üzleti folyamat kezelő rendszerek (iBPMS – workflow) valamint mesterséges intelligencia eszközök (AI), törekedve arra, hogy minél több döntés gépi intelligencia segítségével legyen meghozható.
A hyperautomation projektek mellékes eredménye, hogy létrejöhet a szervezet “digitális ikertestvére”, azaz egy olyan virtuális környezet, amelyben a szervezet szinte minden tevékenysége modellezésre került, hatásuk látható és elemezhető, valamint valós idejű visszajelzést nyújt az egyes módosítások, változtatások hatásairól. A digitális iker azonban a hyperautomation tevékenység szerves részévé is válhat, mivel pontos, valós idejű visszajelzései segítségével segíthet új üzleti lehetőségek, hatékonyságnövelő megoldások felfedezésében.” (forrás: https://www.gartner.com/smarterwithgartner/gartner-top-10-strategic-technology-trends-for-2020/)

Így gondolja tehát a Gartner a technológia jövőjét, legalábbis e területen. Lássuk kicsivel részletesebben, mit is javasolnak a hyperautomation projektek megvalósítása tekintetében:

“Az RPA megoldások demokratizálták az automatizációs és integrációs törekvéseket, így széles körben elterjedtek, egy év alatt átlagosan 60% körüli növekedést generálva szállítói oldalon. A legfontosabb, hogy az érintett ügyféloldali vezetők az RPA felhasználási módok és a piac fejlődése előtt járjanak, hogy biztosítsák saját vállalatok üzleti agilitását és hatékonyságát.
A hyperautomation projektek tervezése során kiemelt figyelmet célszerű fordítani a szélesebb értelemben vett üzleti funkciókra és a szellemi munkavégzésre. A stratégiát úgy érdemes felépíteni, hogy az üzleti igények alapján válogatunk a különféle rendelkezésre álló eszközök közül, mint például RPA, workflow, iPaaS és döntéstámogató megoldások. Ily módon aknázhatók ki a leghatékonyabban a kiegészítő komponensek képességei, mint például különféle analitikák, folyamatbányászat, gépi tanulás, vagy ügyfélélményt javító eszközök.”

Stratégiai jövőkép

A már említett előrejelzés szerint az alábbiakat várhatjuk a következő években:

  • 2023-ra az új RPA scriptek 50%-a dinamikusan generált lesz.
  • 2022-re az RPA fókuszú automatizációs projektek 80%-a kiegészítő technológiákon keresztül fog értéket teremteni
  • 2024-re a szervezetek 30%-al lesznek képesek csökkenteni operatív költségeiket a hyperautomation és újratervezett üzleti folyamatok egyesítése által.
  • 2023-ig 30%-os növekedés várható az RPA megoldások front-office jellegű használatában, mint például értékesítés vagy ügyfélszolgálat.

(Forrás: https://www.gartner.com/en/documents/3976135/predicts-2020-rpa-renaissance-driven-by-morphing-offerin – letölthető dokumentum)

Összegzés

A Gartner előrejelzései megbízhatóan, nagy pontossággal jelezték előre a technológia változásait, illetve a vállalati fejlődési irányokat. Emellett vállalatértékelési publikációik (Gartner Magic Quadrant) is meghatározónak számítanak világszerte, különösen a tengerentúlon. Éppen ezért a jelen előrejelzést is tekinthetjük irányadónak. Ennek oka nem az, hogy a Gartnernél van a bölcsek köve és pontosan látják a jövőt. Sokkal lényegesebb, hogy a globálisan a legnagyobb vállalatok vezetőit is befolyásolják ezek az eredmények, akik így akarva-akaratlanul a leírtak szerint mozdulnak. Így sok esetben egyfajta “önbeteljesítő jóslatot” képeznek az előrejelzésekből, legyen bármily banális is e kifejezés üzleti környezetben.
Mi az RPA Workflow hyperautomation rendszer kialakításával arra törekszünk, hogy e változások élén álljunk, mind technológiai, mind szervezeti oldalon, mindamellett, hogy több, mint 22 éves BPM – azaz workflow – fejlesztési múltunk alapján logikus következő lépéseként is értelmezzük az RPA megoldásokkal való integrációt és hyperautomation projektek megvalósítását.

Lépjen velünk kapcsolatba!